7/24 Ücretsiz Sigorta Danışmanlığı…
0(286) 214-0555

2018 İlk çeyrekte 14.6 milyar lira prim üretildi

Ä°lk çeyrekte 14.6 milyar lira prim üretildi

2018 yılının ilk çeyreÄŸinde gerçekleÅŸen toplam prim üretimi belli oldu. Mart sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %17.6'lık artışla 14 milyar 598 milyon lira oldu. Enflasyon düÅŸürülünce geçen yılın aynı dönemine göre prim artışı oranı %6.7 olarak hesaplandı.

Türkiye Sigorta BirliÄŸi’nin (TSB) internet sitesinde 2018 yılının ilk çeyreÄŸinin istatistikleri açıklandı. Hayat dışı branÅŸlarında prim üretimi 12 milyar 660 milyon lira olarak gerçekleÅŸirken hayat branÅŸlarında prim üretimi ise 1 milyar 938 milyon lira olarak kayda geçti. Hayat dışı branÅŸlardaki toplam prim üretimi geçen senenin aynı dönemine göre %17.7 arttı. Hayat branÅŸlarındaki artış ise %16.9 olarak hesaplandı.

Aksigorta hayat dışında %51 büyüdü

Toplam 12 milyar 660 milyon liralık primin üretildiÄŸi hayat dışı branÅŸlarda en fazla prim üreten 5 ÅŸirket sırasıyla Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Aksigorta, Ziraat Sigorta ve Axa Sigorta oldu. Bu ÅŸirketler arasında Aksigorta’nın geçen senenin aynı dönemine göre %51 daha fazla prim üretmesi ile Ziraat Sigorta’nın dördüncülüÄŸe yükselmesi dikkati çekti. Öte yandan bünyesinde HDI Sigortayı bulunduran Talanx’ın satın aldığı Liberty Sigorta geçen senenin ÅŸubat ayına göre hayat dışı branÅŸlardaki prim üretimini %14.6 oranında arttırdı.

Ä°lk 10 ÅŸirket sırasıyla ÅŸöyle: Allianz Sigorta, Anadolu Sigorta, Aksigorta, Ziraat Sigorta, Axa Sigorta, Mapfre Sigorta, Groupama Sigorta, Acıbadem SaÄŸlık ve Hayat Sigorta,  Sompo Japan Sigorta, GüneÅŸ Sigorta

Hayat branÅŸlarında kamu ÅŸirketlerinin pazar payı düÅŸüÅŸte

Kamu ÅŸirketleri, toplam 1 milyar 938 milyon lira primin üretildiÄŸi hayat branÅŸlarında pazarın %31’ünü elinde bulunduruyor. Yaklaşık %19 pazar payı ile Ziraat Hayat ve Emeklilik birinci sırada yer alırken diÄŸer kamu ÅŸirketleri Halk Hayat ve Emeklilik %7,  Vakıf Emeklilik ve Hayat ise %6 oranında pazar payına sahip. Buna karşın bu üç ÅŸirket geçen senenin aynı döneminde %36 ile daha fazla pazar payına sahipti. Kamu ÅŸirketleri bir senede pazarın yaklaşık %5’ini kaybetti. Öte yandan Kasım 2017’de Groupama Emeklilik’in bireysel emeklilik portföyünü satın alan Fiba Emeklilik’in ürettiÄŸi primi bir senede %110 arttırdı.

Ä°lk 10 ÅŸirket sırayla ÅŸöyle: Ziraat Hayat ve Emeklilik, Allianz YaÅŸam ve Emeklilik, Metlife Emeklilik ve Hayat, Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti Emeklilik ve Hayat, Halk Hayat ve Emeklilik, Cigna Finans Emeklilik ve Hayat, AvivaSA Emeklilik ve Hayat, Vakıf Emeklilik ve Hayat, Aegon Emeklilik ve Hayat

Trafikte %19’luk artış

Kara araçları sorumluluk sigortasında 3 milyar 635 milyon liralık prim üretimiyle yine toplam prim üretimini arttıran en büyük kalem oldu. Bu branÅŸta geçen senenin aynı dönemine göre %19’luk artış meydana geldi. Bu branÅŸta geçen seneyi birinci sırada tamamlayan Allianz Sigorta, %29’luk düÅŸüÅŸle ikinci olurken listenin tepesine %28’lik büyüme ile Anadolu Sigorta yerleÅŸti. Aksigorta %340’lık büyüme ile dikkati çekerken henüz bir yaşını doldurmayan Quick Sigorta da ilk 10’daki yerini korudu.

Kaskoda da Allianz ile Anadolu yer deÄŸiÅŸtirdi

1 milyar 826 milyon lira primin üretildiÄŸi kaskoda büyüme %15 oldu. Kaskoda en fazla prim üreten 10 ÅŸirket arasında bulunan HDI Sigorta %44 ile en fazla büyüme oranını gerçekleÅŸtiren ÅŸirket oldu.

Yangın ve doÄŸal afetlerde %12’lik artış

Yangın ve doÄŸal afetler sigortasında 1 milyar 689 milyon liralık prim üretildi. Bu branÅŸtaki prim üretimi geçen seneye göre %12 arttı. Ä°çinde Mühendislik ve devlet destekli tarım sigortalarını bulunduran genel zararlar branşında da benzer sonuçlar ortaya çıktı. 2 milyar 126 milyon lira prim üretildi ve üretim geçen seneye göre %16 artı.

SaÄŸlık %24’lük büyüme

SaÄŸlık sigortalarında geçen seneye göre %24 oranında büyüme gerçekleÅŸti. Yılın ilk çeyreÄŸinde üretilen prim 2 milyar lira oldu. Acıbadem Sigorta, hastalık ve saÄŸlık branşında geçen seneye göre %36’lık büyüme ile yaklaşık 600 milyon lira prim yazdı.

Kefalet sigortasında son durum

2017’de Meclis’ten geçerek yasalaÅŸan, kefalet sigortasının teminat mektubu yerine geçmesine iliÅŸkin düzenleme gözleri kefalet sigortasına çevirdi. 2018’in ilk üç ayında kefalet sigortasındaki toplam prim üretimi yaklaşık 9 milyon lira oldu. Prim üretimi geçen senenin aynı dönemine göre %21 oranında düÅŸtü.

Tarım sigortalarının lideri Ziraat; Groupama takipte

Devlet destekli tarım sigortalarında toplam prim üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %16 artarak 1 milyar 474 milyon lira oldu. Bu branşın lideri %43 pazar payı ile Ziraat Sigorta olurken, %26 pazar payı ile ikinci sıraya oturan Groupama özel ÅŸirketler arasında en çok prim üreten ÅŸirket oldu.

Alacak sigortası büyüyor

Ä°çinde alacak sigortasının da bulunduÄŸu kredi branşında geçen seneye göre %36 büyüme ile 60 milyon lira prim üretildi.

25 Nisan 2018